Vizita Papei în România se află încă în pregătiri. Sunt detalii care trebuie puse la punct astfel încât evenimentul să se desfăşoare frumos, cursiv, iar întâlnirea cu Sfântul Părinte să rămână în amintirea tuturor ca unul dintre marile întâlniri şi frumoasele, înălţătoarele experienţe ale vieţii.
Totuşi, ce înseamnă faptul că Papa vine la noi? Pontiful roman întâlneşte atât de multă lume, poate fi întâlnit în atât de multe ocazii, chiar şi în particular, fie vorba. Să înţelegem natura acestui eveniment şi roadele spirituale pe care le poate produce - încă din prima oprire din agendă: Bucureşti. Aici a mai poposit un papă, pentru comunitatea catolică din capitala ţării acest lucru constituind o binecuvântare în plus. Mulţi dintre cei ce ce au participat la vizita din 1999, au acum şansa unei noi întâlniri cu succesorul petrin.
"Multă lume şi-a manifestat dorinţa de a-l întâlni pe Sfântul Părinte. Am primit cereri din partea multor credincioşi, catolici şi necatolici, care îşi doresc să stea cât mai aproape pentru a-l vedea pe Papa. Unii au zis că au avut fericirea să-l vadă şi pe Ioan Paul al II-lea şi s-ar considera binecuvântaţi dacă ar putea să-l vadă şi pe Papa Francisc. Să vezi doi papi în timpul vieţii că ţi-au vizitat parohia sau ţara e... o mare binecuvântare", spune Pr. Wilhelm Dancă pentru Radio Maria.
Toate structurile Bisericii se pun în mişcare pentru organizare, iar pe măsură ce evenimentul se apropie, se caută mediatizarea cât mai intensă în scopul promovării - care trebuie să fie cât mai corectă şi transparentă. Tocmai în acest sens, "sunt deja programate întâlniri cu diverşi jurnalişti români care vor participa la un seminar de pregătire pentru vizita Papei Francisc, în două etape. Cred că vom începe aceste seminarii după Paşti. Acolo vom prezenta termeni specifici care trebuie folosiţi cu acest prilej."
Românii aşteaptă nerăbdători să îl întâlnească pe Papă. Următorul pas este definitivarea programului, care va fi, cu siguranţă, foarte dens. În timp ce Vaticanul pune în ordine programul vizitei, Biserica din România îşi pune în rânduială participarea. "După cum se ştie din desfăşurarea evenimentelor care au loc în Cetatea Vaticanului, probabil pe la jumătatea lunii martie vom avea un program ce poate fi împărtăşit tuturor", încheie Pr. Dancă, delegat din partea Conferinţei Episcopale cu promovarea mass-media a vizitei papale.