Ziua Internațională de Rugăciune împotriva Traficului de Persoane, marcată la 8 februarie, a ajuns anul acesta la ediția a 5-a. Ea este încurajată de Papa Francisc, cel care a și stabilit această zi, la iniţiativa Consiliului Pontifical al Pastoraţiei pentru Migranţi şi Itineranţi, a Consiliului Pontifical pentru Dreptate şi Pace şi a Uniunii Internaţionale Feminine şi Masculine a Superiorilor Generali, iar organizatorul acestei zile de rugăciune este Rețeaua Internațională de viață consacrată Talitha Kum, a luptei împotriva traficului de persoane.
Ziua de 8 februarie a fost aleasă datorită comemorării liturgice a sfintei Bakhita, „floare a Africii”, care a trăit experienţa răpirii şi a sclaviei, dar a înflorit în mod minunat în Italia, răspunzând harului lui Dumnezeu în cadrul Congregaţiei Fiicelor Carităţii.
Cu această ocazie, la București, Ziua Internațională de Rugăciune împotriva Traficului de Persoane va fi marcată la Centrul Pedro Arrupe din București, sediul Serviciului Iezuiților pentru Refugiați (JRS) din România, vineri, 8 februarie 2019, printr-o masă rotundă și un moment de rugăciune. Despre eveniment, care va începe la ora 18:00, ne-a vorbit sora Adina Bălan (preşedinte al Asociatiei SOLWODI România):
Tema traficului de persoane stă și în centrul intențiilor de rugăciune ale Papei Francisc pentru luna februarie. În Mesajul video promovat de Rețeaua mondială de rugăciune a Papei (Pope's Worldwide Prayer Network), Sfântul Părinte ne îndeamnă să ne rugăm pentru primirea generoasă a victimelor traficului de persoane.
Spune Papa: „Chiar dacă încercăm să o ignorăm, sclavia nu aparţine trecutului. În faţa acestei realităţi tragice, nimeni nu poate să se spele pe mâini dacă nu vrea să fie, într-un fel, complice al acestei crime împotriva umanităţii. Nu putem ignora că azi există sclavie în lume, la fel sau mai mult decât înainte”. Clipurile video care conțin intenția lunară de rugăciune a Papei pot fi găsite pe canalul Vatican – YouTube:
În contextul lunii februarie, referitor tot la această temă, Asociația eLiberare, care este o mișcare socială împotriva traficului de persoane și a exploatării sexuale în România, a organizat miercuri, 6 februarie 2019, la Cluj-Napoca, un nou eveniment din seria numită „Ai puterea să creezi o lume mai bună”. Tema acestei ediții a fost „Traficul de persoane pornește cu visul unei vieți mai bune”, iar invitat a fost Codruța Fernea, voluntar eLiberare.
„Este deosebit de important să să ne asigurăm că din ce în ce mai multe persoane cunosc ce înseamnă traficul de persoane și ce pot face în mod concret, cum pot acționa corect când identifică astfel de situații” – spune Codruța Fernea, în interviul pentru Radio Maria: