La 29 iunie, Biserica lui Dumnezeu îi sărbătoreşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (Paul). Din cartea „Sfântul zilei”, aflăm că solemnitatea Sfinţilor Petru şi Pavel este una dintre cele mai solemne ale anului liturgic. Ea apare în calendarul sfinţilor chiar înainte de sărbătoarea Crăciunului şi, începând din secolul al IV-lea, era obiceiul de a se celebra trei sfinte Liturghii în această zi: prima în bazilica Sfântului Petru din Vatican, a doua în bazilica Sfântului Pavel din afara zidurilor Romei şi a treia în catacombele Sfântului Sebastian, unde rămăşiţele pământeşti ale celor doi apostoli au fost ascunse un anumit timp pentru a le feri de profanare.
Pe Sfântul Petru, din pescar pe marea Tiberiadei, Isus l-a făcut pescar de oameni, cap văzut al Bisericii sale şi om cu puterea „cheilor” sale; iar pe Sfântul Pavel, din prigonitor, Isus cu harul său l-a transformat în apostol al Evangheliei sale între neamurile păgâne.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi în aceeaşi zi şi pentru faptul că amândoi au lucrat şi au murit la Roma, fiind condamnaţi la moarte din porunca împăratului Nero. Potrivit tradiţiei, Petru a fost răstignit cu capul în jos pe colina Vatican în anul 64, iar Paul a fost decapitat în anul 67 pe Calea Ostiense, la locul numit astăzi „Tre Fontane” (Trei Izvoare).
În solemnitatea de astăzi, Papa Francisc a celebrat tradiționala Sfântă Liturghie de la mormântul Sfântului Petru, împreună și cu noii cardinali, întrucât la consistoriul public de joi, 28 iunie, pontiful a creat 14 noi cardinali.
Radio Maria a transmis azi, de la ora 11, Sfânta Liturghie prilejuită de hramul Bisericii „Sfinții Petru și Paul” din Bacău, în cadrul căreia cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Irinel-Iosif Iosub, decan de Roman: