Joi, 14 iunie 2018, la Sala de Presă a Sfântului Scaun, s-a desfășurat conferința de presă în care a fost prezentat Mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru cea de-a II-a Zi Mondială a Săracilor, cu tema „Acest sărac strigă şi Domnul îl ascultă” (Ps 34,7). Au intervenit mons. Rino Fisichella, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări şi mons. Graham Bell, sub-secretar în cadrul aceluiaşi Consiliu.
Ziua Mondială a Săracilor a fost instituită de Papa Francisc la încheierea Jubileului extraordinar al Milostivirii, prin scrisoarea apostolică „Misericordia et misera” și se celebrează anual în Duminica a 33-a din Timpul de peste an. Astfel, anul acesta Ziua Mondială a Săracilor va fi celebrată la 18 noiembrie.
În prezentarea sa, mons. Rino Fisichella spune despre Mesajul semnat simbolic de Papa Francisc la data de 13 iunie, în comemorarea liturgică a Sfântului Anton de Padova, patron al săracilor: „Direcţia pe care Papa Francisc a voit s-o dea acestei a II-a Zile este exprimată clar de cuvintele din Psalmul 37 care au inspirat realizarea a ceea ce este oferit astăzi Bisericii: «Acest sărac strigă şi Domnul îl ascultă». Conţinutul Mesajului se dezvoltă în jurul a trei verbe: a striga, a răspunde şi a elibera. Pentru fiecare dintre aceste verbe, Papa Francisc elaborează o scurtă sinteză existenţială care provoacă la reflecţie”.
Referindu-se la tema pentru Ziua Mondială a Săracilor 2018, Papa Francisc scrie în Mesajul său: „Cuvintele psalmistului devin şi ale noastre în momentul în care suntem chemaţi să întâlnim diferitele condiţii de suferinţă şi marginalizare în care trăiesc atâţia fraţi şi surori pe care suntem obişnuiţi să-i numim cu termenul generic de «săraci». [...] Acest psalm ne permite şi nouă astăzi, cufundaţi în atâtea forme de sărăcie, să înţelegem cine sunt adevăraţii săraci spre care suntem chemaţi să ne îndreptăm privirea pentru a asculta strigătul lor şi a recunoaşte necesităţile lor”.
„Săracii sunt destinatarii fericirilor din predica de pe munte a lui Isus, tot ei sunt adesea baza uitată a piramidei societății, iar Papa Francisc, știm acest lucru, le dedică în mod repetat atenția sa, apelurile sale, apropierea sa, stimulând Biserica să nu ezite să pornească pe drumurile prăfuite și sărace din periferiile nu numai ale societății, ci și ale existenței. Aceasta a fost de fapt și alegerea lui Cristos, care a voit ca tovarăși de călătorie privilegiați tocmai pe cei din urmă și pe cei marginalizați de societate” – explică pr. Cristian Bîrnat: