La acest sfârşit de săptămână are loc marşul pentru viaţă, desfăşurat de 8 ani în România, devenit deja o tradiţie naţională. Prima ediţie a fost în anul 2008, la Timişoara. Anul acesta va fi pe 24 martie.
În timp foarte scurt, marşul pentru viaţă din sărbătoarea Buneivestiri a animat ţara întreagă într-o manifestaţie de amploare în care mii de oameni militează public pentru apărarea vieţii copilului nenăscut.
În 2017, 138 de oraşe erau înscrise în lista de participare, cu 8 mai multe faţă de 2016, şi cu 115 mai multe decât în anul de debut. Li se alătură alte 149 de localităţi din Republica Moldova, unde, într-un singur an, participarea la marşul pentru viaţă a crescut semnificativ. În 2015, moldovenii îşi anunţau pentru prima dată participarea cu 2 oraşe. Anul trecut, erau deja 149.
Marşul pentru viaţă face apel ca societatea să creeze instrumente prin care să sprijine femeia în criză de sarcină.
La Oradea, el are loc pe data de 24 martie. El este precedat de adunarea publică din Piaţa Unirii. Toată manifestarea este coordonată de Coaliţia pentru Familie Bihor.
"Aici, la Oradea, afirmăm valorile pe care le găsim în Cuvântul lui Dumnezeu. Dorim să exprimăm convingerea că familia este creaţia lui Dumnezeu. Ea trebuie să fie apărată prin legi drepte şi prin măsuri care să creeze cadrul pentru o dezvotare armonioasă a copiilor şi a tinerilor şi să asigure un trai decent pentru fiecare persoană din familie" - spune Daniel Burtic, purtător de cuvânt Coaliţia pentru Familie Bihor.
Vorbind despre necesitatea implicării Bisericii în astfel de acţiuni, PS Virgil Bercea, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, spune într-un interviu pentru RVE că "Biserica are poruncă din partea Mântuitorului: mergând, învăţaţi, predicaţi Evanghelia. Noi nu putem să tăceam atunci când se vorbeşte împotriva familiei şi atunci când viaţa este distrusă încă din sânul mamelor, fără ca acea persoană umană să se poată apăra. Dacă Biserica ştie să îşi protejeze credincioşii, ştie să le propovăduiască Adevărul adevărat, atunci familia creşte, devine stabilă, iar pruncii nu devin omorâţi."
La Bacău, marşul pentru viaţă ajunge la ediţia cu numărul patru. Sunt aşteptate 10 000 de persoane la marş, spune Răzvan Popovici, organizatorul marşului la Bacău.
"În ultima perioadă, având o luptă cu ideologiile moderne, progresiste, devine o necesitate organizarea acestui marş şi participarea unui număr cât mai mare de oameni. Există o influenţă foarte mare în a renunţa la normalitate în ceea ce priveşte viaţa. Ea nu mai este privită ca o normalitate, ci ca o decizie ce ţine de subiect", spune Răzvan Popovici în declaraţiile de la Radio Maria:
Marşul de anul acesta se desfăşoară sub sloganul "O lume pentru viaţă". Va avea loc în 127 de localităţi din România şi multe altele din Republica Moldova. Marşul pentru viaţă este neconfesional şi apolitic, scrie în comunicatul la nivel naţional al evenimentului organizat anul acesta pe 24 martie.