Dezbaterea despre moarte nu poate fi completă fără a puncta şi aspecte legate de pastoraţia şi asistenţa spirituală şi medicală a muribunzilor, cei aflaţi în ghearele morţii şi pentru care fenomenul morții deja devine ireversibil din momentul în care se instalează faza terminală a bolii lor - după cum a explicat, la Radio Maria, Marinela Murg, directorul Hospice Emanuel Oradea, instituţie care oferă îngrijiri paliative celor bolnavi de cancer şi aflaţi în fază terminală.
Experienţa ei începe în urma unor întâlniri directe cu suferinţa şi cu cei seceraţi de boli necruţătoare. "Întrebările lor legate de misterul suferinţei m-au determinat şi pe mine să caut răspunsuri, dar şi să iau calea studiului teologiei şi al asistenţei sociale". Într-un astfel de context, Marinela Murg începe un şir de acte caritabile, fiind aproape cu toată fiinţa de cei aflaţi pe patul de moarte.
În toţi anii în care a căutat să mângâie bolnavii prin resursele pe care le are paliaţia la îndemână, Marinela Murg a învăţat să împletească resursele medicale cu cele spirituale pentru a oferi o asistenţă completă celor muribunzi. A întâlnit muribunzi resemnaţi, alţii revoltaţi, iar alţii au constituit o lecţie cutremurătoare de viaţă, suferinţă şi moarte: