În această perioadă dificilă, cauzată de noul coronavirus, suntem chemați să reducem cât mai mult posibil răspândirea infecției, stând acasă și evitând deplasările care nu sunt necesare sau urgente. În acest sens, credincioșii sunt chemați să participe la Sfintele Liturghii prin intermediul radioului, internetului sau televiziunii, făcând împărtășania spirituală.
Ce înseamnă împărtășania spirituală, de ce este ea importantă și care sunt efectele ei, sunt întrebări la care ne-a răspuns pr. Daniel Iacobuţ (vicar episcopal în Dieceza de Iași, Oficiul pentru Pastoraţia Liturgică şi Sacramente):
Papa Francisc, la Sfânta Liturghie celebrată în capela Casei Sf. Marta din Cetatea Vaticanului, a îndemnat credincioșii care urmăresc Sfânta Liturghie la televiziune să facă împărtășania spirituală, după care a recitat această rugăciune: „La picioare tale, o, Isuse al meu, mă închin și îți ofer căința inimii mele mâhnite care se cufundă în nimicul ei și în sfânta ta prezență. Te ador în Sacramentul iubirii tale, doresc să te primesc în sărmanul sălaș pe care ți-l oferă inima mea. Așteptând fericirea Împărtășaniei sacramentale, vreau să te am în sufletul meu. Vino la mine, o, Isuse al meu, și fă ca eu să vin la tine. Inima ta să înflăcăreze toată ființa mea, în viață și în moarte. În Tine cred, În Tine sper, pe Tine te iubesc. Așa să fie!” (sursa: www.vaticannews.va/ro).
În scrisoarea PS Iosif Păuleț către toți preoții, persoanele consacrate și credincioșii Diecezei de Iași, găsim mai multe recomandări pentru aceste vremuri dificile, una dintre ele fiind împărtășania spirituală. Suntem chemați să redescoperim importanța împărtășaniei spirituale și să o practicăm cu evlavie pentru a primi foloasele sale spirituale (sursa: www.ercis.ro).
Rugăciunea propusă în această scrisoare este următoarea:
O Isuse, te cred de faţă în preasfântul sacrament al altarului. Te iubesc din toată inima şi doresc să vii în sărmanul meu suflet, umilit şi plin de căinţă. Ştiu că sunt nevrednic de un asemenea favor, dar mă încred în bunătatea ta. Dragostea ta faţă de suflete te va aduce şi în inima mea, pentru ca să rămâi în mine şi eu în tine. Maică preasfântă, dă-mi inima ta neprihănită, pentru a-l găzdui pe oaspetele meu divin.
(Vei rămâne câteva clipe în reculegere, în aşteptare).
Te îmbrăţişez, iubitul meu Mântuitor, şi mă dăruiesc cu totul ţie. Dă-mi numai dragostea ta şi fă-mă statornic, pentru ca niciodată să nu te părăsesc, ci să împlinesc întotdeauna voinţa ta.
Rugăciune:
Doamne Isuse, Mântuitorul nostru, tu ai chemat pe oameni la tine pentru a-i mântui şi pentru a le împărţi binefacerile tale divine. Vin şi eu, plin de păcate şi de greşeli, pentru a mă învrednici de iertare şi pentru a implora harul tău. Ajută-mă să fac bine această vizită, ca să mă învrednicesc de binecuvântarea şi darurile tale, care vieţuieşti şi domneşti în vecii vecilor. Amin.
Comentariu (1)
Rosuspune
21 martie 2020la15:50Multumim