Intrând pe teren, Papa Francisc ajunge, în vizita din România, în principalele regiuni istorice al ţării. La Iaşi, întâlneşte întreaga comunitate de catolici din regiunea Moldovei, care se vor aduna pe 1 iunie în faţa Palatului Culturii.
Pontiful soseşte la Iaşi spre seară. Agenda prevede o vizită scurtă în Catedrala Sfânta Fecioară Maria Regină, apoi deplasarea spre locul de întâlnire cu tinerii şi familiile. Va fi un moment de rugăciune, de împărtăşire a credinţei, de bucurie a întâlnirii - totul sub semnul tinereţii spirituale şi al familiei ca nucleu şi inimă a societăţii. Întâlnirea poartă o proeminentă nuanţă mariană pentru că "o va avea în centru pe Sfânta Fecioară Maria. Întreaga vizită a Sfântului Părinte este pusă sub semnul evlaviei poporului român către Maica Domnului. Dar la Iaşi această amprentă spirituală a Sfintei Fecioare Maria devine evidentă şi din titlul întâlnirii. Acest titlu este uşor de înţeles dacă ne gândim la faptul că vizita papei la Iaşi va avea loc într-o zi de sâmbătă, mai precis în prima sâmbătă a lunii iunie. Sâmbăta este în spiritualitatea catolică ziua dedicată în mod special rugăciunii către Sfânta Fecioară. Ea şi-a păstrat credinţa şi a aşteptat Învierea lui Isus Cristos în Sâmbăta Sfântă, când Fiul său era înmormântat. De aceea, sâmbăta a devenit ziua specială de comemorare a Maicii Domnului. Iar după apariţiile Sfintei Fecioare Maria la Fatima în 1917 s-a dezvoltat devoţiunea către Inima sa Neprihănită în prima sâmbătă a fiecărei luni. Cu această ocazie se face o rugăciune specială de consacrare şi încredinţare. În prima sâmbătă a lunii iunie din acest an întâlnirea de la Iaşi va avea, aşadar, o profundă dimensiune spirituală prin rugăciunea către Sfânta Fecioară Maria înălţată de Papa Francisc împreună cu toţi cei prezenţi în Piaţa Palatului. În acest sens "întâlnirea mariană" de la Iaşi va fi şi o adevărată întâlnire cu Sfânta Maria, Mama lui Isus şi mama celor care cred în El", explică Pr. Daniel Iacobuţ, responsabil cu ceremoniile liturgice prilejuite de vizita Papei în capitala Moldovei.
Prezenţa Papei Francisc la Iaşi vine în completarea şi desăvârşirea visului catolicilor de aici, dar şi a Sfântului Ioan Paul al II-lea, care îşi dorise mult să îi întâlnească într-un mod particular pe tinerii catolici români la vizita din 1999. Acel vis se concretizează acum - ne-a spus, în interviu, Pr. Adrian Blăjuţă, purtător de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi: