Strigătul de «Unitate!» care a răsunat în 1999, la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în Bucureşti, nu s-a încheiat. "Ecoul lui nu s-a terminat", spune, pentru Radio Maria, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti. "Putem relua acest ecou, această aspiraţie, a căutării unităţii noastre", spune arhiereul.
Prima oprire a Papei Francisc în România are loc, evident, în capitala ţării. Soseşte la Bucureşti vineri dimineaţă. Un program dens, ce prevede întâlniri oficiale cu Şeful Statului, cu Primul Ministru şi cu întreg corpul diplomatic. După-masa, Suveranul Pontif se întâlneşte cu Patriarhul ortodox al României şi cu Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. Seara, celebrează Liturghia în catedrala Sfântul Iosif. Pentru a doua oară, un papă celebrează Euharistia la altarul acestui edificiu spiritual.
Tocmai de aceea, "această vizită rămâne în strânsă legătură cu cea a Papei Ioan Paul al II-lea. Este o adâncire a acestei comuniuni cu Roma, cu urmaşul Sfântului Petru, o adâncire a conştiinţei noastre că suntem una cu Biserica Universală."
"Papa vine să întărească în credinţă, în drumul nostru de legătură intimă cu Dumnezeu. Vom împărtăşi cu Sfântul Părinte trăirea credinţei noastre; va fi o experienţă de credinţă. Dar vom împărtăşi cu Sfântul Părinte şi frumuseţile ţării noastre, cu realităţile sale din teritoriu."
Era inevitabilă o întâlnire a Papei cu Patriarhul Daniel, într-o ţară majoritar ortodoxă. Întâlnirea celor doi va fi privată, dar momentul de rugăciune de la Catedrala Naţională va fi public. "Va fi o întâlnire frăţească, în limitele fraternităţii, ale ecumenismului", consideră IPS Ioan Robu.