Vestea că Papa Francisc a autorizat Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor să promulge decretul privind martiriul celor şapte episcopi greco-catolici a fost una deosebit de așteptată și primită cu multă bucurie de întreaga Biserică, după cum ne relatează pr. Coriolan Mureșan, doctor în Drept Canonic Oriental: „Este o ocazie de a-i aduce laudă lui Dumnezeu pentru această recunoaștere a martirilor noștri care au pus totul deoparte, și-au sacrificat viața pentru ca noi astăzi să avem posibilitatea să ne rugăm în libertate”.
În interviul pentru Radio Maria, pr. Coriolan Mureșan vorbește despre contextul în care s-a desfășurat martiriul episcopilor greco-catolici, despre cât de așteptată și dorită a fost această veste, dar și despre viața celor șapte episcopi Slujitori ai lui Dumnezeu: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. Iată câteva repere din interviul audio:
„Chiar dacă faza eparhială a început în 1999, s-au descoperit doar în urmă cu circa 7 ani multe noi documente care au fost extrem de prețioase pentru această cauză de beatificare. S-au descoperit între 2012-2014 noi arhive care au cuprins peste 40.000 de pagini de documente, care au fost absolut esențiale în acest proces de beatificare. Mulți ar putea considera acest proces unul încelungat însă mulți uită că au existat procese de beatificare și canonizare în istorie care au început într-un secol și s-au terminat în alt secol.”
„Beatificarea acestor episcopi care au murit ca martiri este o parte integrantă a acestui proces de recunoaștere a martiriului întregii Biserici Greco-Catolice. [...] Este un context în care trebuie să vedem martiriul episcopilor noștri: un context în care ei au fost doar simbolurile unei lupte pentru păstrarea credinței, o luptă în care însă au fost implicați sute de preoți, sute de călugări și călugărițe, mii și mii de credincioși. Prin această recunoaștere a martiriului celor șapte episcopi martiri este și o puternică recunoaștere a martiriului pe care Biserica Greco-Catolică l-a îndurat timp de 41 de ani.”
Foto: web
Comentarii (2)
Cuc Mariaspune
20 martie 2019la22:32Dumnezeu să ne facă vrednici de jertfa tuturor celor care au avut de suferit pentru credința noastră greco catolică, să știm să urmăm exemplul credinței lor, să ne rugăm neîncetat și cu recunoștință pentru odihna sufletelor lor în Împărăția Lui Dumnezeu!✝
Botezatuspune
20 martie 2019la22:43Minunat.informatie completa si discurs participativ impresionant.