Episcopii greco-catolici români urmează să fie beatificaţi. Vestea a generat o undă de bucurie în toată Biserica Catolică din România. În numeroasele cuvântări, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite a orientat mereu privirea sufletelor spre speranţa născută din curajul mărturisitorilor de a-i rămâne fideli lui Cristos şi Bisericii Romei. Vă prezentăm un colaj al câtorva dintre cuvântările Eminenţei Sale.
În 2010, la Liturghia celebrată pe altarul din Cimitirul Săracilor din Sighet, PF Lucian spunea că pentru greco-catolici "este deosebit de trist faptul că nu putem să culegem de sub ţărâna acestui loc, devenit sfânt, rămăşiţele pământeşti ale celor patru episcopi catolici care zac aici, pentru a le depune în racle speciale. Aşteptăm cu dragoste şi recunoştinţă ziua când vor fi ridicaţi la cinstea altarelor, o zi specială de sărbătoare." Sighetul devine astfel imaginea simbol pentru martiriul BRU, fiind "pământul mărturiei şi al fidelităţii faţă de Biserica cea Una, faţă de norma morală absolută", spunea PF Lucian, avându-l invitat, la Pelerinajul anual de la Sighet din anul 2010, pe Cardinalul Leonardo Sandri.
În 2011, tot la Sighet, PF Lucian afirma că acesta este locul în care "celebrăm martiriul României. Aici la Sighet celebrăm martiriul Bisericii noastre, fără de care, aşa cum spunea Episcopul mărturisitor Ioan Suciu, nu ne-am fi asemănat cu Întemeietorul ei." Martiriul episcopilor nu trebuie deplâns, a spus în emoţionanta predică arhiereul. "Pentru ei ne rugăm acum ca să fie ridicaţi la cinstea altarelor şi să ne fie mijlocitori de haruri de la Domnul. Atunci pe cine să plângem? Să plângem starea atâtor copii care nu sunt lăsaţi să se nască, fiind ucişi încă în pântecele mamei lor; să plângem pe atâţia tineri care, pradă ispitelor de tot felul, cad şi se pierd; să plângem pe atâţia părinţi care au dezertat de la datoria lor; să plângem pe bătrânii şi bolnavii cărora nimeni nu le mai oferă o mângâiere; să plângem starea unui neam care se degradează, pentru că principiile Evangheliei şi ale demnităţii umane sunt relativizate şi desconsiderate; să plângem pentru că ne doboară minciuna, corupţia şi consumismul exagerat; să plângem pentru că ne distruge păcatul!"
Lui Cristos trebuie să-i aparţinem în totalitate, spunea PF Lucian la Pelerinajul de la Sighet din anul 2012. Mărturisitorilor "li s-a cerut să-şi trădeze convingerile, să-şi mutileze sufletul, în schimbul trădării adevărului. Aceştia - episcopi, preoţi, vrednici bărbaţi de stat, credincioşi - au rămas în cuvântul Lui, au rămas în adevăr şi au plătit cu preţul vieţii lor. Rămânerea în adevăr i-a costat mult".
În acelaşi an, dar mai devreme, fiind ridicat la cinstea de Cardinal, PF Lucian Mureşan mărturisea că demnitatea o atribuie episcopilor greco-catolici martiri şi tuturor mărturisitorilor greco-catolici din timpul comunismului. Prin jertfa lor, Biserica Greco-Catolică este încununată cu cinste.
În 2018, prezenţa Cardinalului Lucian la Sighet a fost deosebit de emoţionantă. A fost al 16-lea pelerinaj naţional în cinstea martirilor Bisericii Catolice din România. Să nu ne temem de cei care ucid trupurile, a subliniat atunci PF Lucian. Faţă de martiri avem o datorie sfântă: fidelitatea. "Staţi tari, neclintiţi, statornici în credinţa pentru care au sângerat moşii şi strămoşii noştri. Nu putem să-l vindem nici pe Cristos, nici Biserica", a încurajat Întâistătătorul BRU, citând cuvintele episcopului martir Ioan Suciu.