"Sperăm să celebrăm o frumoasă Sfântă Liturghie pe Câmpul istoric al Libertăţii, unde s-a strigat noi vrem să ne unim cu ţara, care este semn de unitate atât la nivel naţional, cât şi la nivele creştin ecumenic. Blajul rămâne pentru noi nucleul de forţă, dar şi al culturii transilvane. Sfântul Părinte şi-a manifestat dorinţa de a celebra la Blaj pentru a răsplăti memoria tuturor acelora care doar pentru o semnătură, doar pentru un cuvânt scris au fost închişi. Să ne amintim ce spunea Ioan Paul al II-lea: Biserica voastră este Biserica martirilor pentru unitate! (...) Sperăm ca motto-ul ales pentru această vizită să se poată împlini. Această vizită a pontifului roman să fie un bun comun, de care să sepoată bucura în egală măsură toate Bisericile din România, o vizită care să aducă mai multă coeziune la nivel social", declară PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla:
1
Comentariu (1)
Biriș Liana Terezaspune
12 ianuarie 2019la12:13Mulțumiri PS Florentin pentru gândurile și sentimentele de înaltă simțire românească. Prețuire pentru tot ceea ce a clădit și continuă să zidească prin harul pastoral, asemenea celorlalți Episcopi greco-catolici, pentru ca dăinuirea cultului și a Bisericii Greco-Catolice Unite cu Roma să strălucească în lumina credinței.
Blajul a fost, poate, locul cel mai prigonit de regimul comunist de tip sovietic, instaurat după 1948, cu intenția de a-i distruge școlile, „fântânile darurilor”, biserica, locuitorii. Acest focar de cultură și credință din inima Ardealului a adus jertfa cea mai mare în păstrarea religiei greco-catolice. Aici s-au născut, s-au format, au instruit și au predicat Cuvântul lui Dumnezeu, toți cei șapte Episcopi români martiri: Cardinal Iuliu Hossu, PS Ioan Bălan, PS V.Traian Frențiu, PS Alexandru Rusu, PS Vasile Aftenie, PS Ioan Suciu, PS Tit Liviu Chinezu. De aici și-au târât lanțurile osândei nedrepte spre lagăre și închisori sinistre, sau au fost îngropate, alături de trupurile lor sfârtecate, în pământul fără de cruci al Sighetului.
Aproape fiecare credincios greco-catolic al Blajului, a adus o jertfă vie în păstrarea acestei religii.Episcopi, preoți, călugărițe, profesori sau simpli credincioși, cu toții au ales suferința în locul unei semnături a trădării (tatăl meu, profesor și preot la Blaj, a avut de îndurat cumplita detenție de la Canal)
Memoria jertfei lor să dăinuiască de-a pururi, recunoștința noastră să nu se stingă nicicând, prețuire sacrificiului lor de credință să o păstrăm adânc săpată în inime noastre. Așa să ne ajute Dumnezeu!
”Noi nu avem nimic mai de preț decât sufletul și afară de noi nu este nimic mai mare decât Dumnezeu, creatorul sufletelor, susținătorul lor, sfințitorul lor și scopul lor”
Blaj, mai, 1944, Preot-profesor, Dr. Tit Liviu Chinezu ( viitorul Episcop).