Papa Francisc a hotărât să dedice Ziua comunicaţiilor sociale din anul 2019 tematicii "De la community la comunităţi". Ziua este marcată în duminica precedentă Rusaliilor.
Tma subliniază importanţa de a restitui comunicării o perspectivă mai amplă, întemeiată pe persoana umană, şi pune accentul pe valoarea interacţiunii, înţeleasă întotdeauna ca dialog şi oportunitate de întâlnire cu celălalt - arată o notă vaticană.
Pare a fi ideatică această propunere, având în vedere realitatea întâlnirilor în mediul online, unde se întâlnesc şi împrietenesc mulţi străini, persoane care nu apucă să se cunoască în realitate şi să fie legaţi de un trecut comun prin prisma căruia să îşi citească întotdeauna mesajul în intenţia în care este exprimat.
Cum ar trebui atunci să se desfăşoare comunicarea între oameni, astfel încât, indiferent de mediul în care ea are loc, să-i lege? Apostolul Pavel ne îndeamnă să grăim în psalmi, dar asta ar însemna să deschidem căi de comunicare exclusive, doar cu cei care grăiesc psalmi? De fapt, dialogul trebuie să curgă în aşa fel încât să nu lepădăm adevărul şi, în mod ideal, să culmineze în lăudarea adevărului.
Iată dialogul cu preotul iezuit Marius Taloş pe acest subiect: