Biserica Catolică de rit latin celebrează astăzi solemnitatea Trupul şi Sângele Domnului sau Joia Verde. Sărbătoarea „Corpus Domini” a fost instituită de Biserică prin Sfântul Părinte Papa Urban al IV-lea, în anul 1264. Mai întâi ea a fost celebrată în Franţa, Germania, Ungaria şi Italia, iar din anul 1317 Papa Ioan al XXII-lea a extins-o la întreaga Biserică.
Sărbătoarea de azi are un bogat conţinut liturgic, credincioșii fiind invitați mai mult ca oricând să cinstească prezența lui Cristos în Sfânta Împărtăşanie, dar este însoţită şi de elemente extraliturgice, specifică acestei sărbători fiind procesiunea în care ostia consacrată (Sfânta Împărtăşanie) este purtată într-un ostensor preţios pe străzile orașelor.
După moartea şi învierea sa glorioasă, înainte de a se înălţa la Tatăl, Isus ne-a mângâiat cu aceste cuvinte: „Iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul lumii” (Mt 28,20). Isus a rămas într-adevăr cu noi în multe moduri, dar Biserica ne invită azi să contemplăm mai ales prezenţa euharistică a lui Isus între noi.
„Dacă ar fi să propunem un spot pentru solemnitatea Trupul şi Sângele Domnului, cred că am putea spune astfel: pentru sănătatea dumneavoastră, consumați zilnic Sfânta Euharistie sau pentru sănătatea dumneavoastră, evitați păcatul, ura, sacrilegiul și multe alte rele care pun stăpânire pe inima noastră” – pr. Laurențiu Dăncuță:
„Solemnitatea Trupul şi Sângele Domnului reprezintă o sărbătoare a iubirii infinite, a iubirii lui Isus față de noi, față de toți aceia care îl primesc în Sfânta Taină și cinstesc Trupul și Sângele său, adică Preasfânta Euharistie. Liturgia Bisericii ne propune azi spre reflecție un fragment din Evanghelia după Sfântul Marcu, este vorba despre ultima cină și ultima întâlnire dintre Isus și discipolii săi” – explică pr. Mihai Roca:
Sufletul lui Cristos, sfinţeşte-mă.
Trupul lui Cristos, mântuieşte-mă.
Sângele lui Cristos, aprinde-mă de dragoste.
Apa coastei lui Cristos, spală-mă.
Patima lui Cristos, întăreşte-mă.
O, bune Isuse, ascultă-mă.
În rănile tale ascunde-mă.
Nu lăsa să mă despart de tine.
De vrăjmaşul cel rău apără-mă.
În ceasul morţii mele cheamă-mă.
Şi porunceşte-mi ca să vin la tine,
Ca să te laud cu sfinţii tăi.
În vecii vecilor. Amin.