Comemorarea liturgică a maternităţii ecleziale a Mariei a fost înscrisă în Calendarul roman general în lunea după Rusalii, dispusă de Papa Francisc prin decretul Congregaţiei pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor din 11 februarie 2018.
În Decretul Congregaţiei pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor citim următoarele: „Mama, care stătea lângă cruce (cf. In 19,25), a acceptat testamentul de iubire al Fiului său şi i-a primit pe toţi oamenii, întruchipaţi de discipolul iubit, ca fii de regenerat la viaţa divină, devenind doică iubitoare a Bisericii pe care Cristos pe cruce, dându-l pe Duhul, a generat-o. La rândul său, în discipolul iubit, Cristos i-a ales pe toţi discipolii ca vicari ai iubirii sale faţă de Mamă, încredinţând-o lor pentru ca ei, cu afect filial, s-o primească”.
Corrado Maggioni, într-un articol publicat de ziarul italian L'Osservatore Romano, scria: „Ştiind că pot conta ca pe propria mamă, credincioşii au invocat-o mereu pe Maria în încercări, aşa cum atestă rugăciuni, imnuri şi cunoscuta iconografie a Mater misericordiae, care dă refugiu sub mantia sa poporului lui Dumnezeu (ca în fresca de la «Santa Maria Maggiore» din Assisi, din 1380, sau în cea din Sfânta Peşteră din Subiaco)”.
„Viața creștină, pentru a crește, trebuie să fie plină de Duhul Sfânt, trebuie să fie ancorată în misterul crucii, în oferirea lui Cristos la Ospățul Euharistic, în Fecioara care oferă, mama Răscumpărătorului și a celor răscumpărați” – spune pr. Laurențiu Dăncuță în reflecția sa: