Nu există comentarii încă

Fake news și jurnalismul de pace – temele Zilei Mondiale a Comunicaţiilor Sociale, 2018

„«Adevărul vă va elibera» (In 8,32). Fake news și jurnalismul de pace” este tema mesajului Papei Francisc pentru Ziua mondială a comunicațiilor sociale, care a fost marcată ieri în Biserica Catolică. Ziua comunicațiilor sociale, marcată anual în duminica a șaptea a Sfintelor Paști, a ajuns anul acesta la cea de-a 52-a ediție.

„Cel mai bun antidot împotriva falsităților nu sunt strategiile, ci persoanele - spune Papa în Mesajul său - persoane care, libere de aviditate, sunt gata să asculte și prin efortul unui dialog sincer fac să iasă la suprafață adevărul; persoane care, atrase de bine, folosesc limbajul în mod responsabil”.

 „Papa ne invită să căutăm relația cu celălalt și să nu ne închidem în noi înșine; la aceasta ne duce de fapt căutarea adevărului: să fie un dialog constructiv și o reflecție conștientă și matură a ceea ce trăim la nivel de social media” – explică pr. Adrian Blăjuță (Oficiul pentru Comunicaţii Sociale, Iaşi):

Atenția Papei Francisc față de mass-media și față de legătura dintre Biserică și mijloacele de comunicare reprezintă un aspect constant al pontificatului său. La începutul acestei luni, Suveranul Pontif s-a întâlnit cu personalul publicației Avennire (publicația Conferinței Episcopale Italiene, care împlinește anul acesta 50 de ani) și cu familiile lor. Cu acea ocazie, printre altele, Papa spunea „vă încurajez să nu discriminaţi; să nu consideraţi pe nimeni ca excedent; să nu vă mulţumiţi cu ceea ce văd toţi. Nimeni să nu dicteze agenda voastră, în afară de cei săraci, cei din urmă, cei suferinzi. Nu măriţi cozile celor care aleargă să povestească acea parte din realitate care este deja luminată de reflectoarele lumii. Porniţi de la periferii, conştienţi că nu sunt sfârşitul, ci începutul oraşului”.

Uneori suntem un pic ridicoli. Ne temem de telefoanele ascultate, de e-mail-urile urmărite, dar uităm de mesajul transmis prin propriul comportament: mersul pe stradă, îmbrăcămintea, gesturile și cuvintele transmit la fel de mult ca e-mailurile sau pozele de pe Facebook” – spune pr. Laurențiu Dăncuță:

Foto: ercis.ro

Comentariile sunt închise.