Nu există comentarii încă

Carte de Identitate | Sanda Nicola: „Nu e o carte doar despre mine; e despre fiecare dintre noi”

Sanda Nicola este un jurnalist, putem spune, complet. De foarte tânără, viaţa a pregătit-o pentru asta, nu neapărat din alegere, cât din oblăduire probabil celestă, căci cele mai uimitoare destinaţii nu trec prin poteci bătătorite, ci pe căi noi şi gândite cu grijă de o minte supranaturală. Anul 2005 a fost definitoriu în acest sens. Momentul morţii Papei Ioan Paul II a fost ocazia întâlnirii cu îndemnul celebru "Nu vă fie teamă" al sfântului pontif, îndemn ce avea să-i fie jurnalistei rază ce luminează în întunericul unor încercări tulburătoare, stâlp de sprijin în acele opriri ale vieţii care ies din firescul lucrurilor, care ne clatină şi au forţa de a transforma omul, de a-l doborî sau de a-l susţine, îndrumându-l spre un viitor măreţ.

Cartea scrisă de Sanda Nicola se vinde ca pâinea caldă. Este deja cotată ca best-seller. Multă lume este interesată de a o avea în mâini. "Probabil că multe lume se regăseşte în carte. Nu este o carte doar despre mine; e despre fiecare dintre noi. E vorba de o generaţie întreagă. De exemplu, vorbesc, în carte, despre toate femeile din România care s-au confruntat cu problema infertitilităţii sau care au născut prematur; vorbesc despre o întreagă generaţie aflată în conflict cu generaţia anterioară, a părinţilor noştri", îşi explică autoarea succesul acesta abrupt al cărţii pe care a scris-o în aproximativ cinci luni. Primele gânduri au acoperit hârtia în octombrie 2017.

"Nu e o carte despre complexe depăşite pentru totdeauna, nu e o poveste ”de succes”. Chiar dacă azi stau în echilibru, ştiu de-acum că nimic nu e definitiv, poţi pierde într-o clipă de rătăcire tot ce ai dobândit cu mare efort. Recidiva e oricând posibilă", scrie Sanda în promovarea cărţii.

"Este o carte despre transformări, despre căutări, căutarea de a mă împăca cu un trecut de care mi-a fost ruşine o vreme şi pe care, în final, reuşesc să-l accept. Cred că societatea noastră are mult de suferit din cauza faptului că mulţi dintre noi târâim prin viaţă complexe, frici, un bagaj emoţional care ne împiedică să fim ceea ce am putea fi. Deşi am făcut lucruri apreciate de public, nici până azi nu cred că mi-am împlinit potenţialul pentru că întotdeauna a fost un bagaj emoţional care m-a tras în jos, care m-a determinat să nu am suficientă încredere în mine sau curajul de a spune ceea ce gândesc. E păcat să fii o jumătate de om, când ai putea fi întreg. Mă folosesc pe mine drept studiu de caz, în această carte. De aceea spun: nu e doar despre mine", spune ea în interviul pentru Radio Maria.

Este mai mult decât biografie, este vorba de culisele vieţii, culisele unor cauze şi culisele unor efecte. Jurnalista ne deschide acces la culisele vieţii ei din cele mai inedite momente. Practic ne dă acces la culisele unor momente istorice pentru omenire. Fără îndoială, Sanda e un jurnalist cu multă experienţă, a văzut mari momente ale istoriei contemporane desfâşurându-se sub ochii ei, sub presiunea de a le transmite către public în mod autentic, clar şi fidel. Carte de identitate detaliază aceste experienţe. Este un fir roşu al devenirii persoanei şi sunt puţini cei care se opresc să îşi mediteze de asemenea manieră experienţa pentru a înţelege în ce a i-a transformat sau în ce ar fi fost trebuit sa îi transforme. Sanda Nicola le-a pus pe toate la cap în încercarea de a da şi altora pildă în acest sens, de a folosi totul ca resursă de devenire şi evoluţie.

Comentariile sunt închise.