Nu există comentarii încă

Rugăciunea pentru vocaţii | Pr. Lucian Dîncă: Trebuie o golire de sine, ca să ne umplem de harul pentru a ne împlini misiunea

În Biserica Catolică de rit latin, a patra Duminică de după Paşti este construită, ca nuanţă liturgică, pe tematica Bunului Păstor. Papa Paul VI a dorit ca, în această zi, să aibă loc Ziua mondială de rugăciune pentru vocaţii. "Această duminică îi adună într-o unică rugăciune pe toţi catolicii din lume, pentru a invoca de la Domnul lucrători necesari pentru secerişul său", spunea Paul VI în 11 aprilie 1964, la instituirea acestei Zile.

În mesajul de anul acesta, papa Francisc indică trei piloni în traseul vocaţiei: a asculta, a discerne, a trăi chemarea Domnului. "Este nevoie de a se predispune la o ascultare profundă a Cuvântului său şi a vieţii, a acorda atenţie chiar şi detaliilor din viaţa noastră cotidiană, a învăţa să citim evenimentele cu ochii credinţei şi a se menţine deschişi la surprizele Duhului. Nu vom putea să descoperim chemarea specială şi personală pe care Dumnezeu a gândit-o pentru noi dacă vom rămâne închişi în noi înşine, în obişnuinţele noastre şi în apatia celui care îşi risipeşte viaţa în cercul îngust al propriului eu."

Golirea de orgoliile personale este esenţială în urmarea vocaţiei religioase, indică şi pr Lucian Dîncă, călugăr asumpţionist. Cel chemat primeşte misiunea de a fi mărturisitor, de a-şi predica mărturia de credinţă în Cristos cel viu. Evanghelia trebuie transmisă cu acurateţe, dezgolită de concepţii personale, de opinii private sau de interpretări confortabile, toate acestea fiind construite de egoismul uman. De aceea, spune pr Lucian, cel care doreşte să îşi trăiască vocaţia în via Domnului, trebuie să se dezrobească de presiunile propriilor prejudecăţi şi să proclame cu voce tare Adevărul pe care l-a primit în dar cu mandatul de a-l mărturisi cu cuvântul şi fapta.

"Atunci când cel chemat răspunde chemării, el vine cu o istorie în spate, carel-a modelat, l-a educat, i-a dat principii de bază din învăţătura creştină. Dar e necesară şi o golire de sine; orgoliile şi principiile noastre trebuie eliminate" , spune pr Lucian. În schimbul lor, Domnul va găsi loc de a-şi aşeza harurile sale înăuntrul sufletului nostru.

Mai jos, interviul integral audio:

Comentariile sunt închise.