Încă din Joia Mare, documentaţia pentru Cauza de beatificare a celor şapte arhierei români uniţi a fost predată Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor de către Postulatură. S-au adunat 1900 de pagini, un volum uriaş de informaţii despre viaţa lor şi a Bisericii Greco-Catolice din România a acelor ani. Tot procesul a însemnat o cercetare îndelungată şi minuţioasă ce îşi întinde firul încă de la începutul anilor '90.
"Atunci când se asumă o misiune - şi trebuie făcută cumsecade - asta înseamnă că există un efort de seriozitate care nu poate fi substituit. Lucrurile nu se pot face cu superficialitate" - spune PS Mihai Frăţilă, explicând la Radio Maria motivaţia pentru care procesul de beatificare a episcopilor greco-catolici martiri este atât de îndelungat.
"Pledoaria pentru cauza celor şapte episcopi greco-catolici nu este o simplă predică făcută unor oameni care deja sunt convinşi de mărturia extraordinară pe care cei şapte au dăruit-o lui Dumnezeu şi Bisericii, ci este o lucrare scrisă după criteriile ştiinţei istorice, care nu poate fi suplinită nici de cel mai bun entuziasm, care nu corespunde acestor criterii. Sunt aproape 2000 de pagini care presupun ani de cercetare documentară. Trebuia realizată această laborioasă cercetare care, pentru prima dată după 70 de ani, a reluat documentaţia privitoare la Biserica Greco-Catolică. Se regăsesc acolo lucruri inedite! (..) Multe dintre piesele importante ale acestei pledoarii, pentru cauza de beatificare, au ieşit la lumină abia acum 4-5 ani. Nici nu s-ar fi putut scrie cauza temeinic fără aceste documente. De multe ori, se caută documente într-o zonă şi se găsesc, din întâmplare, într-o altă zonă, care nu are nimic a face cu zona iniţială de căutare. (...) Firul roşu al cauzei lor de beatificare este că aceşti oameni, care au fost foarte diferiţi - temperamental, în caracterul lor, în pregătirea lor - au ştiut întotdeauna să-l lase pe Dumnezeu să-i pună împreună, să fie o singură voce, să reacţioneze ca atare; au mers până la epuizare, rămânând consecvenţi adevărului Bisericii Catolice şi totodată a Bisericii care trebuia să poarte, chiar şi în suferinţă şi în catacombe, trăsăturile unei Biserici care o făcea să fie Biserică Unită, Greco-Catolică", spune arhiereul Eparhiei Greco-Catolice de Bucureşti.
"S-a încheiat astfel o lungă perioadă de cercetare, de valorificare a arhivelor şi de dezvăluire a persecuţiei împotriva Bisericii Greco-Catolice din România, precum şi a modului în care cei şapte episcopi au reacţionat la persecuţie pentru apărarea credinţei şi a dreptului la existenţă a Bisericii lor. Descoperirea între anii 2012-2014 a patru noi arhive, necunoscute sau neutilizate până atunci pentru cauza greco-catolică, a cerut parcurgerea a circa 45.000 de noi pagini de documente, care au permis clarificarea persecuţiei precum şi a fazelor martiriale trăite de episcopi, în comun sau individual. Studierea arhivelor şi stabilirea metodologiei de prezentare a acestui imens material a durat 4 ani. (...) Predarea către Congregaţia Cauzelor Sfinţilor a celor două volume din Positio încheie o etapă esenţială din drumul spre recunoaşterea de către Biserică a martiriului episcopilor greco-catolici şi, implicit, a ridicării lor la cinstea altarelor. Urmează evaluarea Positio de către un grup de nouă experţi teologi şi, după votul acestora, examinarea din partea unei comisii de cinci cardinali. Ultimul care se va pronunţa va fi Sfântul Părinte Papa prin promulgarea decretului de recunoaştere a martiriului episcopilor, care vor deveni astfel pentru noi modele autentice de mărturie şi dăruire creştină", scrie pr Vasile Man, postulatorul Cauzei, în comunicatul public.