Nu există comentarii încă

Timpul Penticostarului, timp pascal | Pr. Alexandru Buzalic: Până la Rusalii, nu mai îngenunchem, semn al faptului că, în demnitatea restaurată, ne înălţăm, prin rugăciune, către Dumnezeu

Biserica de tradiţie bizantină este în timpul Liturgic al Penticostarului. Ea este una din marile perioade liturgice ale anului bisericesc, alături de Triod şi Octoih. De altfel, cărţile de cult care ritmează rânduiala liturgică a acestor perioade au acelaşi nume.

Penticostarul începe odată cu noaptea Învierii, trece prin timpul special al Săptămânii Luminate, traversează spre Rusalii prin înjumătăţirea Cincizecimii, atinge punctul culminant al praznicului Înălţării Domnului şi, desigur, se încheie cu sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt.

"Lumina Învierii se reflectă pe parcursul întregii Săptămâni Luminate, apoi prin specificul celebrărilor liturgice", explică pr Alexandru Buzalic. "Porţile împărăteşti rămân deschise pe parcursul întregii Săptămâni Luminate. Este un simbol al faptului că, de acum înainte, Isus Hristos, după ce s-a coborât în cele mai de jos ale pământului, i-a eliberat pe drepţii Vechiului Legământ din ţinutul sufletelor morţilor, apoi, deschizându-le poarta Raiului, arată posibilitatea omului de a intra în comuniune cu Dumnezeu. De aceea avem uşile iconostasului deschise pe durata Săptămânii Luminate."

În timpul Penticostarului, practica liturgică indică poziţia rugăciunii în picioare. De acum nu se mai îngenunchează până la solemnitatea Rusaliilor când, în cadrul Vecerniei praznicului, se rostesc cele 7 rugăciuni ale îngenuncherii. "De-acum înainte suntem chemaţi să stăm drepţi, ca fii care am primit cu adevărat răscumpărarea din partea Dumnezeu; de-acum suntem toţi în picioare, poziţia omului care, în demnitatea restaurată, se înalţă, prin rugăciune, către Dumnezeu. De aceea, până în Duminica Rusaliilor, această postură, a rugăciunii în picioare, este recomandată", explică pr Alexandru.

Comentariile sunt închise.