Nu există comentarii încă

Duminica Floriilor a deschis Săptămâna Mare în Biserica de rit latin

Duminica Floriilor este poarta care ne introduce în Săptămâna Mare și Sfântă, timp în care se comemoreaza ultimele zile din viaţa Mântuitorului. Credincioșii de rit latin au sărbătorit ieri duminica Floriilor și au pășit astfel în ultima etapă a drumului spre Înviere, etapă care cuprinde zilele cele mai sfinte din an, culminând cu triduumul pascal.

Cea mai importantă celebrare liturgică pentru creştini este aceea în care se comemorează Pătimirea, Moartea şi Învierea lui Cristos, care este din punct de vedere evanghelic centrul credinţei noastre: «Dacă Cristos n-ar fi înviat, zadarnică ar fi credinţa noastră», scrie sfântul Paul [...] Sfintele Paşti şi toate riturile din Săptămâna Sfântă reprezintă evenimentul central al anului liturgic. Totul porneşte şi totul duce la Paşti, care este celebrare de-a lungul întregului an liturgic: prin riturile din triduumul pascal, Biserica retrăieşte evenimentul central al credinţei noastre” explică într-un interviu mons. Maurizio Barba, profesor de liturgie la Institutul Liturgic Pontifical din Ateneul Pontifical „Sfântul Anselm”.

Duminica Floriilor - ziua în care credincioșii se adună în jurul altarului, cu ramuri în mâini, pentru a sărbători intrarea triumfală a lui Cristos în Ierusalim - ne introduce așadar în Săptămâna Mare. Vom parcurge cu Isus drumul de la „Osana! Fiul lui David! Binecuvântat cel ce vine în numele Domnului! Osana în înaltul cerului!” (Mt 21,9) până la „Răstigneşte-l! Răstigneşte-l!” (In 19,6). În scurt timp, florile se vor transforma într-o coroană cu spini, iar intrarea glorioasă a lui Isus în Ierusalim se va transforma în izgonirea lui din lumea aceasta.

Despre discrepanța dintre comportamentul iudeilor din Duminica Floriilor și cel din Vinerea Mare, comportament pe care îl manifestăm și noi de multe ori, l-am întrebat pe pr. Francisc Fărcășel:

Comentariile sunt închise.