Nu există comentarii încă

Copiii şi adolescenţii, dependenţi de smartphone? | Delia Bîrle (psiholog): „Dependenţa de telefon, mai greu de tratat decât adicţia de droguri”

Tinerii sunt noua generaţie Z, digital nativi, iar pentru ei utilizarea noii tehnologii este firească. Se nasc şi trăiesc în simbioză cu cu universul digital. Şi lor, dar şi celor mari, le sunt dedicate, la începutul lunii februarie, Zilele fără telefon mobil. Ea are loc în perioada 6-8 februarie cu scopul de a îndemna oamenii să reflecteze la modul în care tehnologia modernă a schimbat obiceiurile de comunicare. Iniţiatorul manifestărilor prilejuite de zilele mondiale fără telefon mobil este scriitorul francez Philip Marso, autorul primului roman scris sub formă de SMS.

Omul a ajuns atât de dependent de device-urile moderne, încât se panichează când cele mai elementare dintre acestea îi lipsesc. S-a ajuns chiar la alcătuirea unui termen generic: nomofobie, teama de a rămâne fără telefonul mobil, celularul inteligent fiind principalul aparat modern de comunicare folosit la nivel general.

Însă dependenţa de tehnologie devine o problemă atâta timp cât ea nu îmbunătăşeşte socializarea, chiar dacă înlesneşte comunicarea. Mobilul inteligent e folosit ca deşteptător, ca agendă, aparat foto, ca sursă de informare ori cu scopul mai util de orientare geografică. A devenit un instrument indispensabil al vieţii noastre iar relaţia cu el este adesea mai mult decât fuzională. Îl avem cu noi în orice împrejurare şi ne facilitează multe acţiuni din agenda zilnică.

Dar telefonul mobil nu ne ajută să fim mai umani şi să dezvoltăm relaţii mai calde. Calităţile şi aplicaţiile sale ne avantajează, dar nu ne înnobilează sufletul. Copiilor îl chiar poate perverti, explică, la Radio Maria, psihologul Delia Bîrle, profesor la Departamentul de Psiholohie al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Universitatea Oradea:

"Cei care acceptă termenul de adicţie, la copii, în această direcţie (a dependenţei de telefon, n.r.), spun că este mai greu de tratat decât adicţia de droguri, ceea ce este îngrijorător. Acest comportament este în evoluţie, care escaladează, în ciuda consecinţelor negative pe care copilul adolescent observă că le are. Pentru a evita conflictul cu părinţii pe tema timpului dedicat telefonului, copii învaţă să ascundă şi să mintă cu privire la timpul de utilizare şi la acţiunile pe care le au pe telefon. De aceea e foarte importantă calitatea relaţiei între părinte şi copil. De exemplu, când părintele foloseşte pedeapsa cu sustragerea totală a telefonului (...) după ce îşi primeşte telefonul, copilul va fi tentat să îşi mintă părintele pentru că nu va mai dori să treacă printr-o altă săptămână fără telefon."

Comentariile sunt închise.